Localitatea este un vechi centru minier, inca de pe vremea romanilor. Exista multe legende legate de numele localitatii, dar, cel mai probabil, el vine de la latinescul “cave”(pestera, grota). Din vremea regelui Robert Karoly, in multe documente scrise apare numele localitatii, iar din anul 1336 functioneaza ca si comuna.
In 1445, Ioan Corvin intareste vechile drepturi cu acelea ale oraselor Baia Mare si Baia Sprie, iar in 1465 regele Matei Corvin deasemenea.
In mijlocul secolului al XV-lea, Cavnicul a fost cel mai important centru minier din bazinul baimarean, loc pe care il ocupa si astazi. In galeria extractiva asa zisa a “Principelui” exista inscriptia “Hie hats erschlagen Iacob Huber 1511” (“Aici a fost omorat Iacob Huber, 1511”).La inceputul secolului al XVI-lea au inceput sa functioneze minele, insa din cauza divergentelor si luptelor intre regele Ungariei si principele Transilvaniei pentru cucerirea minelor, galeriile si instalatiile au fost distruse, asa ca, pe la mijlocul secolului al XVI-lea mineritul a stagnat din nou.
In anul 1717 Cavnicul a fost atacat de o hoarda a tatarilor din Crimea care a fost invinsa de oastea condusa de Bagossy Laszlo. In memoria acestui eveniment s-a ridicat un monument de piatra denumit “Stalpul Tatarilor” care are urmatoarea inscriptie:”Anno 1717 usque hic fuerunt tartari”(In anul 1717 pana aici au ajuns tatarii).
In anul 1852, cu ocazia vizitei printului Rainer a fost atasata o placa metalica cu urmatoarea inscriptie: “aVe CeLse VIator! trIstIs haeC fUIt ora prIUs grassantIbUs tartarIs anno qUeM sIgnat hIC LapIs ast nUnC transeUnte franCIsCo rege tot gestIt peCtore.”(Te salut mandrule calator! Trist a fost acest tinut odinioara datorita navalirilor tatarilor in anul inscris pe aceasta piatra. Fiind in trecere regele Francisc tresalta de bucurie din toata inima.)
Din anul 1722 mina Cavnic a cunoscut o continua dezvoltare, ceea ce a facut ca din acest an sa fie transferati aici muncitori din celelalte centre miniere. In aceasta perioada apartin de Cavnic satele Copalnic si Carbunar.
In anul 1786 a fost construit drumul de legatura dintre Cavnic si BS.
Din 1845 incepe o noua dezvoltare a mineritului in Cavnic. Inafara de mina, functionau si o serie de steampuri de topitorie ale caror urme se gasesc si astazi. In anul 1968 Cavnicul a fost declarat oras.
sursa: http://www.cavnic.ro/